Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.

Friday, 24 August 2012

Cara Mudah Tulis Rujukan Format APA System pada Word 2010


tetiba rasa rajin nak check email.
tengok tengok belambak dari Ana Huna.
sape ntah dia ni.
agak bermanfaat lah jugak document document yang dia create tu.
salah satu macam kat bawah ni haa.
masa asasi dulu palahotak aku selalu serabut nak buat APA style lagi lagi time bel.
hendaknya membantulah kot document yang ni.

Ana Huna created the doc: "Cara Mudah Tulis Rujukan Format APA System pada Word 2010"

Assalamualaikum..Bismillah..
ni musim assignment..aku nok ajor cara buat rujukan APA pakai word..
Jangan risau..tuto bahasa melayu standard.

1. Bukak microsoft word lah dulu kn..
2. Pergi Tab "References"
3. Klik pada "Insert Citation"
4. Lepas tu "Add New Source"
5. Lepas tu akan keluar lah ruangan nak isi macam2..dekat "type of source" korang pilih r book/internet/article atau lain2..
6. Isi lah apa yang patut..nama author, publisher, date..
7. Lepas tu klik "OK"
8. Korang masih lg dekat tab "References" kan..untuk masukkan APA format ni korang click "bibliography" kemudian "insert bibliography"9. Lepas tekan 'insert bibliography' tu..secara automatik, segala rujukan yang telah korang ambil tu ditulis ikut format APA yang sebenarnya. korang tak yah la, sibuk2 nak tekan mana 'space', letak 'koma', letak 'titik'
10. Bereh doh..say Alhamdulillah.

5 comments:

Firhan Salian said...

Thanx a lot....memang membantu!!!! Terima kasih di atas tutorial ini....

MANMA said...

Terima kasih banyak2...
Memang sangat membantu...

Amirah Ariesya said...

bereh,, terima kasih.. sangat membantu. tq tq tq,, hehhe.

Dimple Girl said...

thanks .. sng la assignment sy lpas ni ..

Miss Lina said...

saya dah boleh buat, tapi kenapa klu url tu dia tknaik wrna biru pun. mcm mna nk buat??