Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.

Monday, 31 December 2012

entry respond to fasy's

2012.

19.
Palam.
E9.
JANDA BAIK :)
mcd (sekarang dah boikot lol)
breakfast.
bukit raja.
john carter.
blog ini terkantoi aha.
gitar.
wishes-written-origami
noche de nana amor.
PMC.
econsave.
Sabah.
Pasar Filipina.
ikan bakar.
roti canai.
lukisan.
S III :'(
kambing grill.
SEDO thingy ^\o.O/^
naruto.
char koey teow.
germany.
pian.
SJ camp.
bengkel KI.
Teluk Cempedak.
MRSM Kuantan.
steamboat.
awan nano.
dan penutup tirai, flickr (sorry kawan :P)

memang tak berniat pun nak letak nama orang.
oh jap ada sorang.
cari sendiri :P

harapnya 2013 membawa bahagia buat aku.
bahagia yang berkat.
tu dah cukup :')

(sorry kalau rasa entry ni nak macam fasya dah dah. kata entry respond boooo!)

Wednesday, 26 December 2012

tutuplah aib sendiri dan orang lain


Terdapat satu kisah seorang lelaki Bani Israil telah bermaksiat kepada Allah selama 40 tahun. 
Dia tidak pernah meninggalkan maksiatnya itu dan tidak pernah pula sekalipun dia bertaubat.

Diizinkan Allah, datang suatu tahun yang kemarau sangat panjang. Hujan tidak lagi turun, ternakan kurus kering, tanaman semuanya mati, sungai pun menampakkan dasarnya yang kering kontang.

Maka Bani Israil pun berkata kepada Nabi Musa a.s. : "Ya Musa, berdoalah kepada Allah supaya menurunkan hujan."

Maka Nabi Musa a.s. pun mengumpulkan semua Bani Israil seraya berdoa bersama : "Ya Allah turunkanlah hujan...Ya Allah turunkanlah hujan..."

Hujan masih jua belum turun. Nabi Musa a.s.selanjutnya berbicara dengan Allah : "Ya Tuhanku, mengapakah hujan masih belum turun?"

Maka Allah SWT mewahyukan kepada Nabi Musa : "Aku tidak akan turunkan hujan kerana ada seorang lelaki di antara kamu yg telah bermaksiat kepada-Ku selama 40 tahun. Kerana maksiatnya itu, aku menahan hujan dari turun."

Maka Nabi Musa berkata : "Jika demikian, apa harus aku lakukan?"

Maka firman Allah : "Keluarkannya dari tempat ini."

Maka Nabi Musa pun berkata kepada kaumnya :"Wahai Bani Israil, di antara kita ini ada seorang yang telah bermaksiat kepada Allah selama 40 tahun. Dan kerana maksiatnya itulah Allah telah menahan hujan dari turun. Dan Dia tidak akan menurunkan hujan sehinggalah si pemaksiat itu keluar meninggalkan kita. Maka, keluarlah dari sini siapa pun kamu wahai pemaksiat!"

Orang yang melakukan maksiat itu pun sedar dialah yg dimaksudkan itu. Dia pun melihat sekelilingnya, mengharapkan ada seorang lain darinya akan keluar. Tetapi tiada seorang pun keluar.

Maka si pemaksiat ini pun mula bermunajat kepada Allah : "Ya Tuhanku, aku telah bermaksiat kepada-Mu selama 40 tahun... Kau menutup maksiatku itu dari pengetahuan ramai... Dan jika aku keluar pada hari ini, maka akan terbongkarlah aibku... Aku berjanji kepada-Mu aku tidak akan kembali lagi melakukan maksiat ini... Ampunilah aku ya Allah... Tutupilah aibku ya Allah..."

Maka dengan kehendak-Nya, hujan pun mula turun.
Nabi Musa pun menjadi hairan, "Ya Rabb, Kau telah turunkan hujan, tetapi tiada seorang pun yang keluar meninggalkan kami."

Maka kata Allah SWT, " Wahai Musa, Aku turunkan hujan kerana kegembiraan Ku dengan taubat hamba-Ku yang telah bermaksiat selama 40 tahun itu."

Maka kata Nabi Musa : "Tunjukkanlah aku siapa orang itu, supaya dapat aku sampaikan berita gembira ini."
Kata Allah SWT : "Wahai Musa, dia telah bermaksiat kepada-Ku selama 40 tahun dan aku menutup maksiatnya itu. Maka adakah pada hari dia kembali kepada-Ku aku mendedahkan siapa dia?"


**********


Jika Allah SWT telah menutup aib seorang hamba-Nya yang telah melakukan maksiat selama 40 tahun dan mengampunkan dosa-dosanya ketika mana dia bertaubat, kenapakah kita tidak boleh menutup aib saudara-saudara kita ?

Rasulullah SAW bersabda, maksudnya : “Orang yang menutupi aib orang lain di dunia, Allah akan menutupi (aib)nya pada hari kiamat.” 
(Hadis Riwayat Muslim)

kat sini jugak aku nak kongsi dua doa yang bolehlah diamalkan selalu.

tahukan Allah memberi kelebihan kepada orang orang soleh yang mana they can see what others can't see? 
tengok je muka, ZASSS terus tahu dah si polan bin si polan ni perangai macam mana. 
telek je tangan ZASSS tahu dah si polan binti si polan ni subur ke tak, nak laki macam mana haaa kau jangan main main.

amalkan doa ni, Allah hummas tur 'uyubana bisitrikal jamil....
Ya Allah tutupilah aibku dengan penutup yang indah.

mudah- mudahan aib kita tidak akan tersingkap di depan orang soleh InsyaAllah.

doa kedua ni pulak adalah doa bagi memohon pertolongan daripada Allah SWT supaya memelihara kita dan menutup pandangan orang lain daripada melihat kita. 

Mungkin masa tu malam, kau pondan perempuan pulak tu. jalan sensorang diri di sebuah lorong sempit untuk pergi ke kedai membeli sepeket gula buatan Perlis. hajat di hati mestilah kita seboleh bolehnya memang taknaklah kan menjadi mangsa orang jahat. takkan nak buat macam NI lagi kot? aha.

ini doanya, dipetik dari Surah Yaasiin ayat kesembilan, 


doa ghaib doa yassiin


Kalau baca ni, hati kena yakin dengan niat memohon pertolongan daripada Allah, bukan dengan menganggap ayat ini ayat tangkal. InsyaAllah jika kita lalu di depan orang yang kita nak elakkan tu, orang tu tak nampak kita lalu atau tak perasan. 

moga bermanfaat.
All the best untuk semua rakan rakanku yang bakal menghadap final exam tak lama lagi tu.
Peace be upon you :)

Saturday, 22 December 2012

Bahaya maggi


sapa hentah rajin sangat nak buat komik ni.
maaflah, Lina dan megi umpama enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing masing.
#EH


Monday, 10 December 2012

Plan rahsia guwa

aku dah ada plan shantekk punyaa untuk cuti sebulan aku nanti.

plan apa?

rahsia .....

nanti dah betul betul on,
guwa membajet lah di sini yosh ^^

harap harap lerr jadi.
dan aku istiqamah.
kang hangat hangat tahik ayem sahaja kang lebur lah harapan guwa.

mesti adik adik shonok hiks :D

Friday, 7 December 2012

Program Vaksinasi HPV untuk Wanita

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Apa itu HPV?

HPV ialah Human Papillomavirus yang merupakan penyebab utama kanser serviks yang disebarkan melalui hubungan seks.

wahai baby baby wanita 93' sekalian, sudah ambik suntikan HPV belum?
kalau belum, sila cepat cepat menyibukkan diri di mana mana 58 Klinik Nur Sejahtera LPPKN. enam klinik bergerak LPPKN seluruh negara jugak ada disedikan tau.

nanti bila dah masuk 1 Januari 2013, turn baby gegirl 94' lah pulak yo.
haaa korang hengat korang terlepas ke.... harapan!

yang lahir sebelum 93' tu, aku rasa memang terlepas dah pun.
takpa takpa, kasi can.
aku hengat lagi, batch korang dulu banyak gakk kena suntik suntik dah kan?
mwahahaahaha *gelak sopan*

eh penting tau suntikan HPV ni!
vaksinasi ni boleh mencegah kanser serviks akibat jangkitan HPV.
kat Malaysia ni, kanser ni adalah kanser ketiga paling kerap dihidapi wanita selepas kanser payu dara dan kanser kolorektum.

jangan memain haaa!

bak kata orang kampung aku,

An ounce of prevention is better than a pound of cure.

kalau nak tau kat mana ada Klinik Nur Sejahtera LPPKN kat tempat korang, boleh cek kat SINI.

tapi kena ingat, sebelum nak pergi disuntik, haruslah memenuhi kriteria kriteria terlebih dahulu.
yang aku paling pasti, kau wajib lah GEGURL. pondan tak boleh!

untuk keterangan lanjut, boleh rujuk risalah ni.


klik gambar untuk tumbesaran

klik gambar untuk tumbesaran

ataupun kalau dah rakus sangat, boleh terjah terus ke ke LAMAN WEB RASMI LPPKN.

dan yang paling paling paling penting, vaksinasi adalah PERCUMA!
bolehlah korang simpan duit korang tu untuk beli lipstick kat awek mak ^^

Thursday, 6 December 2012

watch your words bro

ya.
memang kadang kadang aku cakap Penang.
kadang kadang aku cakap Kelantan.
depends pasa siapa aku sedang bercakap.

and you called me SAWAN?
pemanjangan, pembesaran? 
apa nii wei? 

aku dah la baru nak start bercakap dengan orang kat sini.
hampa buat aku macam ni.

mungkin benda macam kecik, tapi entah la kenapa aku terasa gila bila aku terbaca comment comment tu.
ya, hampa tak sebut nama.
based on 'SAWAN KEDAH-KELANTAN' tu aku tau hampa tujukan kat aku.
memang orang selalu ingat aku orang kedah pun.

sedih arr macam ni.



tetamu tetamu rumah

Assalamualaikum dan salam sejahtera adik kakok.

dah nak masuk 4 bulan dah rupanya aku kat bumi Sabah ni.
dalam sebulan lebih lagi habislah 1 sem!

bapok cepat.
baguslah.
hoho.

sepanjang keberadaan aku kat sini, nak ler jugak aku cerita perihal rumah aras 1 no 1 yang aku sedang duduki nih.
tak sangka pulok ramei nau tetamu yo.

antaranya adalah....


1) SAKA

so, what's wrong with the face huh?
cool beb, cool.

sungguh. tak. ku. sangka.
seriously, ni semua dugaan.
first time aku face dengan benda macam ni.

tiba tiba nangis. 10 saat kemudian gelak. 10 saat lagi marah. 10 saat lagi cakap philippines. kemudian cakap sarawak pulak.

13/10.
13/11.

*mata terpandang kalendar*

dem 13/12 lagi seminggu.
aku pun tak sure adakah 13 itu suatu kebetulan atau apa.
yang aku tau, aku patut lebih bersedia.

jap jap cop, bukan aku tau, roomate aku.
sejak kejadian kali pertama, senior akan bukak lampu masa tidur. mencik mencik -,-
dan kejadian macam ni sebenarnya ujian dari Allah supaya kita ni tak lalai dari mengingati DIA.
seriously bila aku cam gegel sikit, aku hanya meletakkan harapan aku hanya pada Allah.
eh tak gegel pun kena ada harapan pada Allah tau!


2) BELALANG PALESIT

lepas kejadian di atas, dalam dua tiga kali gak la aku nampak belalang pesen bukan cam belalang biasa dalam rumah.
bunyinya pulak nyaring dan lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
please believe me on that 'lama' part.
aku try google.
dalam tu ada la dia cerita ciri ciri belalang tu yg mempunyai badan agak tirus dan berbunyi nyaring.
nak tau lebih, google sendiri ye nak.
memang kalau aku jumpa belalang atau cengkerik dalam rumah, selamat tinggal lah!

tapi aku cam ragu ragu sikit la betul ke tidok selagi takda orang yang betul betul cakap betul.
(sila susun ayat anda sendiri)


3) ANAK ULAR TEDUNG

alkisahnya, masa tu tinggal sorang je housemate aku dalam rumah.
yang lain semua ada class.
tiba tiba dia nampak something yang panjang warna hitam sebelah katil dia.
tau dia ingat apa?

tali kasut!

nasib dia tak gi kutip belai belai la.
hamboih curlass ngko belai tali kasut. bhaha!

terus menjerit baq hang panggil pokcik yang kebetulan mesin rumput kat luar tu datang tolong.
waktu pokcik tu halau pakai penyapu, baru ular tu naikkan kepala dia.
dan, pakcik tu halau jelah.
tak bunuh pun :3

dan yang ni aku tak sure ada kaitan ke tak dengan ular jadian atau apa semua semua tu.
malas sudah aku nak fikir segala kemungkinan.

4) TIKUS

pagi.
masa bukak laci almari, terkezut hazab aku nampak tikus tengah syok landing baek punya atas baju aku.
lepas dia dah lari aku buat dunno jelah.
petang tu, rumet aku bukak pulak laci alamari aku satu lagi sebab dengar bunyi nyet nyet (argh pedulik la tikus bunyi cemana pong)

tikus yang sama buat show bagai tiada hari esok!

bila tikus tu lari, terus rumet aku pijak sampai mati.
LOL.

rupanya, dia dah berak menonong atas baju baju aku.
kesian i kena basuh baju 2 baldi -_________-

5) dan lain lain.



by the way, rumah i tak kotor okay.
every week kami take turn bersihkan rumah dan sental toilet.
(incase ada yang terdetik sebegitu di awal hikayat)

Tuesday, 4 December 2012

Ikan jadian

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

TERGEMPAR!

ikan menyerupai manusia telah dijumpai seorang nelayan baru baru ini!
ada mata, hidung, dagu, mulut dan telinga.
tapi berbentuk ikan dan ada ekor!

agak agak cemanalah en bentuk ikan tersebut?

check it out!


blob fish




scary tak adik kakok sekalian?
*buat buat gigil*

okay saya mentipu sahaja tadi.
ini bukan ikan jadian.
ini memang ikan betul betul betul punya ikan.

nama beliau ialah BLOBFISH.

ya, ikan ni memang wujud.
ikan ni hidup di laut dalam di Australia dan Tasmania.
tapi terapung.

pandai pandai lah kau cerna sendiri laut dalam, tapi terapung tu.

tau sebab apa dia terapung?
kalau korang tengok badan dia pun lembik cam pondan sikit en?
haaa, sebab dia takda muscle (hurmmm memang cam pondan)
sebabkan dia takda muscle, so dia ringan lagi lagi ringan daripada air laut.
that's why they don't sink!


blobfish new zealand and tasmania


kelebihan ikan ni ialah, mereka tak boleh berenang!
maka, mereka hanya akan terapung dan static sahaja di permukaan air.
kalau ada ombak, bergeraklah mereka.
jika tiada ombak, static la mereka di situ sampai reput.

eh kenapa saya kata ianya suatu kelebihan?

haa haaaaaaaa.

hal ini kerana, mereka tidak perlukan energy yang banyak untuk mencari lauk pauk untuk mengisi perut.
mereka akan menyedut apa sahaja yang kebetulan lalu di hadapan mulut mereka!
lagi satu, mereka ni kurang air sacs.
so, bayangkan kalau mereka dapat menyelam ke dasar lautan, pommmmm meletoplah badan mereka menjadi kepingan kepingan debu tak berbau due to the greater pressure at the ocean floor.

maka, tolonglah adik kakok sekalian, tolong tolong tolong JANGAN BUANG SAMPAH ke dalam laut!
mahukah spesies yang jarang sekali dijumpai ini lansung tak boleh dijumpai terus?
ndak mahu bukan?
ayuhlah kita jangan buat benda yang jangan.


blobfish australia tasmania




blob-fish



australia tasmania blobfish


p/s: agak agak kalau aku bela ikan ni dalam rumah, tikus berani tak nak jejak rumah aku? hew hew

lagi satu p/s: aku tarik balik kata kata aku pasal pondan tu. tak baik tuduh sembarangan pada makhluk Allah yang memang tak mintak pun dijadikan begini kan? peace yawrrr (^_^)V

Thursday, 29 November 2012

Peristiwa Besar 10 Muharram

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

meskipun 10 Muharram sudah berlalu 5 hari, nak jugak share peristiwa besar yang berlaku pada 10 Muharram. mungkin daripada tak tahu, lepas baca entry ni terus macam, oh peristiwa ni berlaku 10 Muharram rupanya..... *terasa

ni aku kopipes dari blog kawan aku yang dikopipes juga dari wiki. agak agak wiki kopipes dari mana eh? -.-


- Hari pertama Allah menciptakan alam.
- Hari pertama Allah menurunkan rahmat.
- Hari pertama Allah menurunkan hujan.
- Allah menjadikan 'Arasy.
- Allah menjadikan Luh Mahfuz.
- Allah menjadikan Malaikat Jibril.
- Nabi Adam a.s. dicipta.
- Diampunkan dosa Nabi Adam a.s. setelah bertahun-tahun memohon keampunan kerana    

  melanggar larangan Allah.
- Nabi Idris a.s. diangkat darjatnya oleh Allah dan Malaikat Izrail membawanya ke langit.
- Diselamatkan Nabi Nuh a.s. dan pengikutnya dari banjir besar selama enam bulan dan  

  bahtera baginda selamat berlabuh di puncak pergunungan.
- Nabi Ibrahim a.s. dilahirkan di kawasan pedalaman dan terselamat dari buruan Raja Namrud.
- Nabi Ibrahim a.s. diselamatkan Allah dari api Raja Namrud.
- Nabi Yusuf a.s. dibebaskan dari penjara setelah meringkuk di dalamnya selama tujuh tahun.
- Nabi Yaakub a.s. telah sembuh buta matanya ketika kepulangan anaknya Yusuf di hari 

  tersebut.
- Nabi Ayub a.s. disembuhkan dari penyakitnya.
- Nabi Musa a.s. telah diselamatkan daripada tentera Firaun dan berlakunya kejadian 

  terbelahnya Laut Merah.
- Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa a.s..
- Nabi Yunus a.s. selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40  

  hari 40 malam.
- Kesalahan Nabi Daud a.s. diampuni Allah.
- Nabi Sulaiman a.s. dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
- Nabi Isa a.s. diangkat ke syurga ketika diburu oleh tentera Rom untuk menyalib baginda.
- Saidina Hussein ibni Ali telah syahid akibat dibunuh dengan kejam di Karbala oleh kaum 

  Syiah Kufah, dan  mereka kemudiannya memfitnah Khalifah Yazid ra dari Bani Umaiyah 
  membunuh Saiyiduna Hussain ra. Fitnah ini digembar gemburkan oleh kaum Syiah, dan 
  mereka mengelirukan umat manusia dengan menyambut hari Asyura dengan 'pesta 
  menyakiti diri' konon sebagai tanda kesal diatas kewafatan Saiyiduna Hussain ra.

walau sesiapapun anda, kalau apa yang aku nyatakan atas ni ada yang salah, TOLONG TEGUR! 

tambahan satu lagi peristiwa besar yang berlaku pada 10 Muharram 1414 ialah lahirnya seorang bayi sulung kepada pasangan Nordin bin Ahmad dan Nik Rasidah bt Ali. bayi yang comels itu diberi nama Siti Nurlina bt Nordin (^_^)

aku pun sebenarnya baru tahu birthdate aku ikut tahun hijrah bila check kat SINI.

masyaAllah, rasa bertuah teramat bila diberi tumpang lahir pada tarikh ni. Alhamdulilah.

maka Lina ini dah berusia 20 tahun 5 hari. dah boleh dah tu nak berubah sikit sikit Lina oiiii.

p/s: Kita kayuh slow slow :D

Saturday, 24 November 2012

Resepi Jagung Rebus & Tips Menyedapkannya

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

di musim winter ini, sedap jugak ye kiranya makan jagung rebus.

JAGUNG REBUS?

bunyi rebus di situ nampak macam simple.
nampak macam amik air letak jagung.
rebus.
siap.

duhai adik kakok abe weh,
tahukah anda bahawa bukan semua jagung adalah semulajadi manis?
maka, dengan murah hatinya saya ingin mengongsikan tips mendapatkan jagung rebus yang lebih manis, berkilat dan sedap.

Bahan - bahan :
jagung opkos
air (dalam kuantiti yang akan meneggelamkan jagung)
garam
gula
marjerin
susu pekat manis

Cara - cara :
1. jagung dibuang kulit tebal di luar. tinggalkan kulit nipis di dalam.
2. masukkan jagung dan air ke dalam periuk. bukak api yang kuat.
3. masukkan garam dan gula secukup rasa. nak masin lebihkan garam. nak kencing manis, lebihkan gula.
5. biar selama 25 minit dan kemudian angkat.
6. sapu marjerin dan susu pekat manis ke batang jagung.
7. jikalau terlebih rajin, boleh asingkan jagung dari batangnya dan gaul bersama marjerin dan susu pekat. (rasanya SOHIH sama macam makan direct dari batang percayalahh)


siapa perasan tertinggal no. 4 meh nak sep sep bom bom sikit meh!


Tips :
1. bulu dan janggut jagung jangan disepahkan keliling rumah. tak pasal pasal kena bebel kangg guwa tak tanggung. menurut blog NI, bulu dan janggut jagung boleh direbus. ianya baik untuk urination, orang yang mengalami masalah kencing kotor / kencing tak lawas, kencing berdarah, darah tinggi dan kencing manis.

2. kata orang orang tua, gula dan garam JANGAN diletak di awal rebusan. tunggu sehingga jagung hampir empuk baru dimasukkan. hal ini bagi mengelakkan isinya bertambah liat. kang tengah makan jagung ada yang  tertinggal gigi di batang jagung ni.

3. JANGAN rebus lama sangat. kok mawu main farm ville pasanglah alarm ke hape ke. kalau overcooked, ini boleh mengakibatkan jagung berkedut. terus hilang seri. terus rasa macam terbeli jagung tua. terus tak berselera makan. terus sedih. terus mintak crush pujuk. argh melalut pula.

4. garam yang ditambah memberikan rasa lemak lemak masin. gula pula......... aduih manis la, takkan pahit pulok. tu pun nak kena cakap ke eiii. marjerin pula bertujuan memberi kilatan pada jagung selain menambah rasa lemak lemak manis.


HASILNYA?


*
*
*
*
*
*
*
*
*



Sunday, 18 November 2012

Ikan Bakar?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

kala sang mata menatap pada gorengan kata kata di hadapan ini, sudah beralas juakah perutmu?
nahh jika belum, silalah mendapatkan apa apa jua yang bisa menembusi tekak sambil teringatkan apalah yang saudara kita kat Palestin sana tu makan agaknya kann?

bagi yang memang hati kering tak makan saman, tengok ikan bakar gaya macam kucing tengok daun kering, dipersilakan meneruskan layaran mata anda pada papan ini.

ini cerita aku.....



'Mak, harini nak makan ikan bakar boleh?'

'Haa, pi lah cari sabut kelapa. lepaih tu pi petik pucuk beluntaih'

'Yayyyy!'.


lepas tu kemain happy nau cepat cepat pi rumah sebelah mintak sabut kelapa.
apa barang bakar atas dapur gas der.
kipas sendiri pakai tangan baru rasa berbaloi baloi makan ikan bakar tersebut iteww.
alang alang gaul ayaiq asam biaq sampai belemoih kata orang kampung aku.

pucuk beluntas pulak untuk dibuat ulam makan dengan ikan bakar.




itu cerita guwa 5-12 tahun lepas lah.
ketika rumah depan laut.
ketika aku masih kanak kanak.
ketika ..............................................................................

argh sebak pulak ingat balik kisah lama.

tapi itulah.
dari kecik suka ikan bakar, sampailah dah besar panjang ni haaa.
mungkin sampai mati.

biarlah nampak lekeh, nampak sakai cerita aku ni.
tapi hanya hati yang tahu betapa aku rindu saat tu lagi.
tapi hati ini tidak sesekali mengharapkan masa berundur,
kerana ........................................................................

SIAPA NAK AMIK UPSR PMR SPM ASASI 2 KALI DERRR??
guwa tak sanggup  -___________________-

 p/s: niat hamba pada awal cerita mahu melampiaskan segala keasyikan nafsu membara bergelojak membuak buak lantas dihambat rasa nan terliur pada ikan bakar. tapi te-insert nada lain pula. apa apa pun, #PrayForGaza!

Saturday, 10 November 2012

Midsem holiday ~ 10 hari.

ya, aku cuti 10 hari.
eh jeles?
nanti dulu.
ni dah campur cuti raya haji + midsem holiday = 10 hari JE.

tapi saya tak mengeluh, sebab ada orang tu cuti 2 hari je, nanti bulan 1 saya cuti sebulan pun beliau tak cuti lansung.
saya kesian untuk beliau.
heh.

so daripada aku terperam 10 hari berbudu di dalam bilik sahaja, baik aku explore tanah Borneo ni kan.
maka, aku pun berenam jam di dalam bas menuju ke Kota Kinabalu keseorangan.
eh aku ni kalau hati dah nekad, apa saja pun sanggup!
wahahaha prottt wahahaha protttt wahahaha protttt *gelak sambil kentut*

ni nak tunjuk gambar lening sabar sabar!
haih malu sebenarnya nak tunjuk muka kat sini.
biasalah, remaja sedang membesar kan hormon tak menentu asyik nak meracau je.
apa apa jelah.



pasar filipina philippines gelang permata accessories perempuan T shirt earrings keychain gift

Pasar Filipina. 
bergelegak hati nak jejak tempat ni. 
asal jejak pun, terus berbuih mata aku. 
ada dalam lebih 30 kedai yang jual pearl yang sama, baju yang sama, accessories yang sama!
disebabkan juling, pulanglah saya ke rumah dengan dua baju untuk adik adik, 
untuk aku lansung tak beli apa apa.
sekian terima kasih.
eh tetapi hati ingin pergi lagi. mahu! mahu! mahu!




perempuan berehat bawah pokok sinsuran kota kinabalu sabah

di bawah pohon redup kami bercekerama, berasmara, berehat. nampak tak belakang tu ada kedai accessories lagi nampak takkkk? Sinsuran, Kota Kinabalu, Sabah.




perempuan dukung kanak kanak jeti laut sipitang sabah

Raya Haji yang kedua kami balik Sipitang, kampung pakcik aku.
lepas makan sampai boyotnya perut, haruslah mencari initiatif bagi meratakan mereka semula, atas nama perempuan.
LOL.

kebetulan hotel makcik aku tu depan laut, hoih apa tunggu lagi ayuhlah ke sana segera!
hamba pencinta laut tahu?

agak agak jual gambar ni di hospital dapat 5 days MC takk?
(hang tak paham sudahh)



samsung galaxy s3 the magellan sutera resort royal institution of surveyors malaysia rism

malam keberapa ntah makcik belanja dinner kat The Magellen Sutera Resort. nak sambut anniversary Royal Institution of Surveyors Malaysia (RISM). masa cabutan bertuah tu, no KAMI naik. hadiahnya? 
*rujuk gambar atas*




masjid negeri sabah cantik

Masjid Negeri. serious lawa. serious.




masjid terapung kota kinabalu sabah

Masjid Terapung. masa aku lalu tu nampak ada orang tengah main canoe keliling masjid tu.
nampak macam pelik sikit ah.
cuba kau bayang kalau betul la kat situ memang dibuka untuk ber-canoe, macam pelik kuasa namplohnam tak kalau orang gi situ hanya untuk main canoe?
pelik tak pelik tak?
nak paksa jugak semorang cakap pelik!





Perdana Park. masa ni tengah tunggu pukul 9 sebab masa tu air pancut akan keluar.
ramai jugak la orang walaupun bukan hari minggu.
yang bestnya, masuk adalah percuma.
benda free beb sape taknak.
tak silap aku hari hari bukak. eh ntah.
tapi dia memang ada fixed time bila air tu akan dipancutkan (baca dalam nada tak pelik)




perdana park kota kinabalu sabah


yay, air yang ditunggu menjelma sudah!
eh siapa kata air tu keluar steady selamber badak macam tu je?
bukan bukan.
air tu bergerak ikut lagu yang dipasang.
rentak dan lenggok pun memang ikut genre lagu.
keluar lagu rancak, macam jantan kauu menari.
yang paling aku tak tahan bila keluar ragu romantik ala ala P.Ramlee tiup saxophone je, air tu pun menari dengan lemah gemalai. daripada jantan nahh terus jadi pondan tak cukup kasih sayang.
terbahak bahak aku gelak sampai orang  lain dah pandang pandang.
maap ler i jakun.
P.Ramlee ada tiup saxophone eh?
upppsss ahhh owyeahh.




perdana park kota kinabalu sabah

warna air pun menari jugak haa haaa.
woih aku mentipu saja.
yang bertukar warna lampu. warna air tetap macam air paip rumah aku.

eh tu jelah.
thanks sudi baca :)

p/s: siapa perasan kat header ANTARA SORAK DAN AIR MATA? tapi semua entry ANTARA SORAK DAN SORAK je.
habis AIR MATA mana?
air mata dah habis.


Wednesday, 7 November 2012

Exam oh Exam~

wo de mingzi jiao Lina.
wo laizi Kelantan.
wo jinnian shi jiu sui le.

wo jia you wu liu kou ren.
ba ba,
ma ma,
liang ge didi,
he wo.

duibuqi ~ mei guanxi!
xiexie ~ buyong xie!

MasyaAllah sebenarnya salah nih aku tulis nih.
stroke ke lauttt.
sepatutnya pinyin wajib ada stroke tapi malas aku nak buat semua tu.
habis tu motipp entry nih?
ntah.
HAHA.

cukup lah melagho sini.
tu belum twitter.
belum facebook.
belum tumblr.
eh tumblr?
kbai.

tadi exam Mandarin.
esok Plant Nutrition pula.
semoga sempat habis baca SEMUA!
semoga dipermudahkan AMIN :')

Tuesday, 6 November 2012

Rindu Ini.

menganyam sejuta rindu di tengah lautan insan,
mereka lihat, 
mereka dengar,
kurang mengerti.

sekelumit rasa menjengah tanpa bersapa,
memecah tembok yang teguh berkurun lama,
diraba juraian jernih tanpa warna,
menambah suci lagi.



suara itu,
mana mungkin pernah terlintas jemu,
serak namun jelas di halwa telinga,
sejak bukan sejengkal menjadi penghubung.

patahnya dahan bergayut,
menghimpun keserasian rasa,
akur dalam doa,
rebahku dalam rindu ini.

dimohon ketabahan buat mereka,
 mampunya motivasi dijulang sendiri diharap,
betapa dahaganya kami jiwa penyabar,
semuanya pasti akan terbalas.

sungguh, 
sungguh, aku rindu.

Sunday, 4 November 2012

'bosan suda aku sama cewek'

Assalamualaikum, salam sayang ditaburkan khas dari Bumi di Bawah Bayu. ececeh.

Alhamdulilah sampai pun aku ke Sandakan Darul Kelapa Sawit. aher aher aher.

10 hari cuti. tak bermanfaat di mata orang. bermanfaat di mata aku. pedulik hape mata orang kan?
mana orang nampak tak bermanfaat. lecture notes setakat sentuh, papercraft berapa je siap janji nak habiskan 21 hero puihh janji kosong.

yang pasal cuti tu nanti lah entry lain. tu pun kalau rajin. tu pun kalau line reti mengelak dari tersepit celah kelapa sawit luls.

ni nak cerita pasal BAS.

hye Budak Kelantan Puncak Alam, kenal saya kan kan kan?
hiks.

asal naik je bas, tak kisah la bas apa, dari mana hendak ke mana, kalau aku naik sensorang,
aku yakin 90% lelaki akan duduk sebelah aku.
dari duluuuuuuuuu sampailah sekarang #Fakta <------ eceh buat style twitter pulok.

daya penarik diri anda mungkin. heh.

dah macam macam jenis lelaki aku lalui (baca macam ayat ni tak pelik)

yang tua :(
yang muda :)  <----- tak payah nak smiley sangat lah -.-
yang suka masuk space seat aku. mencik mencik.
yang bau sangat "WANGI". memang kena duduk sebelah dia 5 minit je pun memang. rasa nak hadiahkan tiket percutian ke spa je huh. (baca ayat ni bukan macam kutuk. takda niat begitu pun)
yang sombong aku offer roti sampai hati dia tolak dem dem. (ingat ingat balik, jatuh maruah aku pelawaan ditolak seorang lelaki. budak palam pulak tu. cisss)

ceritanya tadi,
sebelah aku lelaki jugak!
haa haa mamat nih nasib baik kurus.
takdalah aku terpaksa mengecilkan diri yang sememang kecil nak membesar ni.

yang buatkan beliau in a million nya, pabila beliau memakai shades (kang gua sebut reben sorang je yang paham heh). dua jam pakai. sejam bukak. dua jam pakai. sejam bukak. sampailah tiba ke destinasi.
eh eh dah la sembang dengan member dia kat depan 'bosan suda aku sama cewek' LULS.


tapi en en, malu pulak itew terlentok di bahu awok #double face palm
tapi lebih banyak kali lagi aku terlentok ke dinding. terhantuk to be specific.
gedegang! gedegang! gedegang! sakit woii.
tapi tetap nak membuta sampailah tiba ke Sandakan. nyenyenye.

p/s: tajuknya begitu sebab sepanjang hari aku suka sebut ayat tuh sampai senior dah bosan dengar HAHA.

Wednesday, 31 October 2012

Pengilat jambul jenama Giant


Di dalam sebuah hutan yang dikenali sebagai Hutan Jambulku bukan Jambulmu, tinggal Nivea, Rexona serta kaum kerabat ayam ayam yang lain. Sebagai ayam jantan yang sedar hidup mereka bukan untuk sehari dua, tetapi untuk satu jangka masa yang mengambil tahun juga selagi nyawa mereka belum ditarik Sang Pencipta, mereka juga mempunyai keperluan keperluan tertentu untuk hidup.

Antara salah satu keperluan hidup mereka ialah JAMBUL.
Ya, jambul.

Sebagai ayam jantan yang telah melepasi tempoh matang, mereka perlukan jambul yang berkilat untuk terus mendiami sesebuah kawasan.
Ayam jantan yang lebih berkilat jambulnya lebih berhak menguasai kawasan yang dikehendakinya.

Beberapa bulan lagi, genaplah umur Nivea dan Rexona untuk dikira sebagai matang.
Dengan menggunakan masa yang berbaki itu, mereka sentiasa beriktiar untuk mencari produk yang berkualiti untuk membuatkan jambul mereka lebih berkilat dan tahan lama.

Pada suatu hari, sedang mereka berjalan jalan, mereka terjumpa sebotol pengilat jambul berjenama Gucci. Pabila dilihat pada belakang botol, mereka ternampak label yang tertera “SESEEKOR YANG MENJUMPAI BOTOL INI DIPERSILAKAN AMBIL BUAT SELAMANYA”.  
Pabila dibelek lagi, ketahuilah mereka pengilat jambul berjenama Gucci tersebut merupakan latest edition. Wah wah, siapa yang tak mahu nyah!


Untuk pengetahuan penghuni penghuni hutan sekalian, Rexona telah pun memiliki sebotol pengilat jambul berjenama Gucci second edition yang tak kurang hebatnya manakala Nivea hanya memiliki pengilat jambul berjenama Giant di rebannya.

Sudah semestilah Nivea sangat memerlukan pengilat jambul yang mereka jumpa itu untuk menutup cela cela jambulnya yang tak dapat ditutup oleh jenama Giant itu tadi. Dia terlalu mengharapkannya kerana jambulnya bukan sesuatu yang boleh dimain mainkan, malah penentu masa depan kaum kerabat spesiesnya!

Mereka tidak boleh berkongsi pengilat jambul tersebut kerana setelah dibuka penutupnya, ianya hanya available untuk satu user sahaja kerana ia memiliki no siri unik. Sekiranya mereka berkongsi juga, kandungan botol tersebut mengeras dan tidak dapat digunakan lagi. Hal ini membawa berita sedih buat mereka.

Setiap hari pun Nivea sentiasa terdengar ayam ayam lain menyebut kelebihan Gucci latest edition tersebut.
Tahan lama lah, kalis air lah, lembut di tangan lah, dan yang penting WANGI :’D

Meronta ronta hati Nivea tak mahu beralah dengan Rexona kerana mengenangkan Rexona telahpun memiliki sebotol pengilat rambut Gucci.

Namun, mungkin telah tertulis Giant hanya untuk Nivea. 
Suratan takdir membawa dirinya kekal si ayam jantan yang bukanlah paling berkilat jambulnya.
Dia pasrah….

Nivea berharap, meskipun jambulnya bukanlah paling berkilat antara mereka, meskipun dia tidak dapat menguasai sesuatu kawasan kegemarannya, dia berharap moga setiap langkah kakinya yang masih bersisa di bumi ini beriring restu dan barakah…



p/s: tak lawak? Memang ni bukan entry lawak pun. Terpulanglah nak merungkai cemana pun misteri cerita. Yang penting, ianya kiasan, bukan hiasan :’)

Tuesday, 30 October 2012

sejauh manakah kebenaran ini?

selalu jugak aku dengar, lelaki ni pantang dicabar.
mata aku nampak ada la sesetengah golongan tu....
eh ke SEMUA mereka?

adakah sebab ego?

tertanya jugak aku...

(nanti mesti ada orang marah, cakap perempuan takda EGO ke?)

Monday, 29 October 2012

Aku dan Addmath

tebiat aku nya, tak reti nak buat pendahuluan so aku consider ayat pertama perenggan pertama tu as pendahuluan lah kan! haaa ayat tadi tu dah pendahuluan. yes yess dah lepas azab yes! -.-

eh tak ingat bagi salam.
k start balik start balik.

Assalamualaikum.
(yeay dah buat pendahuluan! HAHA)

Addmath.
start belajar masa Form 4.
eii of course la start masa Form 4 kita ni bukannya Adi Putra nak start dari tadika. heh.

semua orang pun kata addmath susah. addmath pening pala. addmath gila talak sampai banyak sangat X. lepas tu suruh orang cari X dia pulak. eii tak reti move on ke?

tapi, dengan hadirnya seorang cikgu addmath yang sempoi lagi berkualiti, nahh barulah!
addmath telah menjadi senang.....TAK!

tapi cikgu Zihan dah buat aku jatuh cinta pandang perseribu kali untuk addmath <3
setiap hari pun dambakan addmath...
tak jemu lah belajar addmath walaupun dia bangsa yang suka sangat suruh orang cari X dia.
bila dapat jumpak X dia, fuh lega yang amat. rasa nak botak kepala 5 tahun.
bila tak jumpak X dia, satu persatu rambut aku gugur nasib tak botak.

berbalik pada cikgu Zihan ni aka Mama Zehan (shuwitt giteww) beliau teramatlah sempoi.
masuk class sentiasa muka ceria. senyum lebar sampai habis had (sampai telinga tu over tau!)
time marah pun ceria tau!
cubit cubit itu amalan manja.
kena perli itu amalan mulia demi menyedarkan anak anak muridnya yang tak sedar diri.

yang paling buat aku sangat lerr terharu tahap tujuh petala cinta,
kami ni bila exam je, fail. 
kalau tak fail pun, ada la dalam 40 ++ gitu.
kami tu kami lhaa. bukan stok Tikah, stok Acap tuuu..

ni stok aku.
jangan kata nak A,
B pun jeling sampai juling.

setiap exam pun macam tu lah.
bukan dia tak tegur, dia tegur.
aku pun bukannya tak usaha, usaha. mungkin tak banyak. hmm bukan mungkin, memang tak banyak pun!!

bukan sorang dua markah rendah.
bukan sekali dua exam.
tapi beliau tak pernah pun putus asa dengan kami.
bila ditanya soalan, mesti jawab.
pastu tanya lagi kami, 'kamu paham tak ni?'
bila aku buat muka blur sikit, terus ajar semula sampai aku paham.

walhal nya di rumah, bila adik aku tanya je addmath atau math, ye aku ajar.
tak paham sekali, aku ajar lagi.
tak paham kali kedua, aku ajar lagi.
kali ketiga tak faham , aku dah start tinggi suara.
sampai adik aku gi belajar dengan kawan dia sebab aku garang sangat.

tu yang ada pertalian darah.
yang kes Mama Zehan dengan kami nih?
besarnya pengorbanan beliau.

lawak tak payah cakap.
ada satu class ni masa dia tengah menulis kat whiteboard, aku tak nampak sebab silau.
aku pun salin lah dari buku member sebelah.
dia perasan.
dia pun cakap, 'Kau rabun eh Lina? balik cuti ni baik kau buat spec. kau tak buat, siap kauu!!'
semenjak itulah, aku pakai spec :'D

nampak tak sebelah tangan dia rangkul lengan aku, sebelah lagi atas bahu aku nampak takkkk?!

bila nak panggil aku, mesti dia sebut 'Hei perempuan!' selalu sangat -.-
takpun sikit sikit sebut 'isk kau ni macam maid aku la Lina'. ni pun selalu -.-

dia pernah cakap,
'zaman kau ni payah dah nak cari laki baik. Laki aku sorang je'
LOL.

lagi satu, aku pernah tanya dia kenapa dia pakai Honda Accord, laki dia pakai Kancil?
dia cakap, 'Accord ni dia yang punya. tapi laki tak boleh bagi pakai kereta besar besar, nanti perempuan lain nampak'.

LULS serious sporting dan lawak habes lhaa!

dengan Inche Suami

yang aku tak boleh lupa, bila bilik guru pun kecoh bila dia marah aku pasal duit buku.
malu aku kat cikgu cikgu lain -.-'

dulu form 4 ngan form 5 aku dilantik jadi bendahari class.
tapi aku ni bukan seorang yang garang untuk mintak semua orang bayar pada masanya.
kadang dah mintak banyak kali, diorang tak bayar jugak. aku pun terus malas nak mintak lagi.
kadang tu masa diorang nak bayar, aku pulak tak bawak buku catitan.
boleh tahan sakai dan gelabah jugak aku ni.
ya, aku mengaku. aku seriously annoying gila tak berkaliber lansung.
tak terurus lansung duit duit tu.
tak terurus bukan bermakna aku makan duit tu, TAK!
cumanya, yes tak terurus.
bercampur baur duit kimia bio bi bm pai math semua bagai gaul gaul jadi budu =..=

lepas keluar emaresem, aku sangatlah allergic dengan yang namanya BENDAHARI.
AKU. TAK. SUKA.
jangan lantik aku lagi.

yes aku suka pegang duit, tapi bukan duit orang.
kahwin nanti laki aku kot pegang duit. eh ke mak mertua? hasyudahhh

nak espiem strunggle habes lah ni...

*result keluar*
Bahasa Malaysia -checked
Bahasa Inggeris -checked

*mata scroll down cari Addmath*

nahh biar betik??

*terus call Mama Zehan yang masa tu dah pindah ke MRSM Tawau masa kami SPM*

MZ: 'Kau jangan nak tipu aku Lina'
Aku: 'betul teacher! Addmath A+'
MZ: 'mata kau salah ni. kau tengok betul betul. aku tak percayalah addmath kau A+'
Aku: 'eii teacher ni betul lah. tak tipu. thank you teacher sebab ajar saya selama ni!'

dan sekarang membataknya aku rindu nak belajar math T.T

Friday, 26 October 2012

cerita di pagi 10 Zulhijjah

25 Oktober 2012 bersamaan 9 Zulhijjah 1433M.

Kak Tan : 'Lina, esok kamu bas pukul berapa?'
Aku: 'Pukul 9, tapi saya bertolak dari rumah dalam 7.30. naik bas luar'
Kak Tan: 'jom la ikut saya sekali. nak hantar Kak Kia pukul 5.45 naik kereta'
Kak Nisa: 'gi lah ikut. nanti kalau takda bas cemana?'
Aku: 'haa, boleh jugak!'

bapak awal 5.45 pagi dah nak gerak. bas aku 9. apa aku nak buat kat situ sementara bas datang?
dah la aku sorang....

teringat balik station bas tu masa beli tiket.
gang gang laki batak merata ceruk alam asyik suit suit.
takda tempat menunggu yang proper. just kerusi kerusi kayu selamber badak gitu je.
kawasan yang terlindung dari pandangan awam. means kalau orang belah timur tengah joget lambak, orang barat taktau pun.

kalau ada teman, boleh lagi aku nak gagah pun.
tapi aku sorang pun, gagah la jugak.
setakat katil double decker tu main main je aku kuis dengan jari kelinking.

gelisah pulak bila fikir segala kemungkinan yang bakal berlaku.
kepala hotak aku ni memang. selalu imagine benda pelik pelik. setiap masa dan ketika -.-
so, aku amik keputusan takmau tidur.
takut nanti tidur terbangun lambat pulok. baju pun tak siap packing lagi. dengan otak fenin macam takda harapan lansung nak lelap. setakat baring sampai lebam tu juara lah kot.

sembang pungpangpungpang dengan paklang, nahh Subuh!

26 Oktober 2012 bersamaan 10 Zulhijjah 1433M.

6 baru gerak sebab Kak Kia terlajak tidur -.-

pegi amik kereta. start engine, terus lampu lambang minyak menyala.
means takda minyak.
Kak Tan dah gelabah takut tak sempat sampai station minyak. dia bawak gear dua ja hoi dari Batu 10 sampai Batu 7!

nak tergelak jugak aku.
tapi risau lebih mengatasi.
kereta dah mula mengiau manja.
lalu satu station minyak, tutup. lalu dua, tutup.
hasyudah mati tengah jalan ni mampuih kesian kat Kak Kia terlepas bas kang.
masa tu, hanya pada Allah tempat bergantung harap.
kalau nak mati pun, tolonglah mati betul betul depan station minyak.

*insert bunyik enjin mengaum garang selepas mengiau manja*

mata terpana pada Petronas. dan Alhamdulilah bukak!
Terima Kasih Malaysia! #tetibe

sampai station bas.
( pergh macam selo pulak pergerakan cerita. arghh lantaklah. for the sake of my memory <3 )

kaki melangkah membawa haluan mengikut kata sang hati.
akhirnya terhenti di sebuah kerusi kayu usang.
duduk.
kuperhatikan ada seorang lelaki pertengahan umur berkopiah, berbaju T-shirt gelap dan seluar jeans disenteng sehingga ke bawah lutut mengampiri.

(ini gaya cucu A.Samad Said bercerita pulok)
hipokrit sungguh, sila kembali ke Lina yang asal...

ghupernya pakcik tu nak tanya nak gi mana, sebab dia jual tiket ke Lahad Datu.
lepas tanya tuh terus duduk depan aku tak pakai helmet.
serta merta dunia belakang umpama terhapus, dan hanya wujud aku dan dia sahaja di situ.
bercerita kisah hidup masing masing.

aku takut gak mula mula. yang hang tiba tiba nak ramah dengan aku nih buang tebiat ke hape.
tapi, aku cuba untuk berprasangka baik cuba menjawab semua soalan dia.
nama apa, duduk mana, sekolah mana blablabla potpetpotpet.
dia pun cerita pasai dia, padahal bilanya aku tanya kau HAHA.

baru aku sedar,
bilamana watak seorang Lina masuk je sebuah bangunan yang dipanggil station bas,
mesti wujud punya seorang watak pakcik yang akan ramah dengan aku.

serious weh serious!
selalu pun macam tu lah! dah banyak kali dah aku ditemuramah oleh pokcik pokcik strangers so aku macam tak kisah mana pung.

bila pokcik tu angkat je punggung, aku terus bawak keluar keepci semalam hari punya.
sebelah ada dua pokcik. depan ada tiga pokcik.
dengan selamber badaknya aku makan ayam keepci tu melantak sorang sorang tak jemput pun mereka
haaa biar kau terliur nahh nahh rasakan.

kfc luggage polo kotak lazada

sambil makan tu, barang barang aku sentiasa dikepit.
teringat ada pisau dalam kotak.
beranii la kau datang. kena hunus pisau jangan tanya kenapa.
nak gi buang sampah pun dengan luggage semua aku seret.

dahaga pulak.
usha belakang, ada kedai makan. masuk situ.
nampak sorang mamat ni usha pelik dah.
gua cuba untuk kelihatan tenang.
untuk elakkan dari duduk dekat dengan dia, aku rela duduk kat meja yang dipenuhi tahik cicak. kiri kanan pun ada. bau lagi.
aku teguk milo nai ping tu dengan buat buat tak nampak kewujudan tahik tuh.

*tengok jam*
 lambat lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!

customer masuk silih berganti.
aku still kat situ buat macam kawasan sendiri lak.
macam macam pesen ada.

sekali tiba tiba pokcik yang tegur aku mula mula tu lari ke arah aku.
dia cakap bas dah datang!

gelabah gelabah aku bayar duit milo ais tuh.
RM2.50

terbaiklah! terasa macam haku sedang berada di hotel lima bintang pulok.
gua tak puas hati. gelas senonet apekes sampai dua hengget lima posen.
aku tanya makcik tu.

dengan satu riak muka yang tak dapat dikenalpasti, makcik tu jawab, 'dik, kak kerja dengan orang. bos yang arahkan macam tu. kak tak boleh nak buat apa.nanti dikata memandai pulok'

tanya aku lagi, 'tapi kenapa mahal sangat ni kak? milo ais je ni kan?'
bidas hakak ituh 'kalau adik minum saja tak makan apa apa, jadi 2.50. kalau sekali dengan makan, jadi 2.00'

pun boleh hoi.
rasa nak je report kat Persatuan Pengguna haih.
tapi ni Lina, lepas bayar, terus blah. tak berani aku nak marah orang.

pegi kat bas, tengok kat depan tu ada display 8.00AM.
ada jugak nak kena sekeh ni -.-
pakcik tu ingat bas aku pukul 8 huk aloh.

menunggu pulok aku.
kiri kanan depan belakang semua stok stok lelaki belaka.
pesen rambut cacak.
tindik telinga.
rambut karat.
rantai emas.
hisap rokok like a boss.
mata liar membataknya pandang orang atas bawah rasa nak korek ja bijik mata tuh dengan pisau aku fuh puas haku!

aku paling tak puas hati dengan yang merokok ni.
sorang datang depan hembus blah.
dua datang belakang hembus blah.
tiga datang tepi hembus blah.
hampa ni ada petandingan pass pass asap kat aku kaa hoii?
nak merokok tu aku tak kisah, telan asap sekali boleh..??

tak habis lagi cerita aku nih.
panjang la pulok doh.
macam dora the explorer la pulok.
cuma versi aku takdala tanya, 'kita patut ikut jalan mana? A menuju sungai. B menuju ladang. C menuju rumah. mari kita jawab sama sama'

bas tiba. 9.30 baru nak bertolak.
atas alasan sembahyang raya.
padahal macam aku taktau sini habis awal.

sida bus station sandakan kotak lori

haaa masa dia nak tagging luggage tu, dia letak salotep seconet je.
pastu dia tulis apehentah atas tuh tapi sampai terkena kot marker kat luggage merah tu.
panas pulak haku. sebab tu bukan luggage aku. member aku punya. kena marah hasyudahhh.

disebabkan tak tidur lagi, seminit je bas tu gerak, aku dah pengsan.
mujur lah jugak
jalan sandakan nih bukan cam semenanjung.
bontot bas belum lagi habes pusing, kepala bas dah pusing ke kona lain.
ni lebih teruk dari ular kena palu yang kena sawan dan heart attack sebab gepren punya kucing meninggal.

*****

sampai Kota Kinabalu.
Alhamdulilah :)

p/s: entry ni sikit pun bukan keluhan. ni namanya pengalaman. eiii tak reti beza kee...??