Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.

Tuesday, 4 December 2012

Ikan jadian

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

TERGEMPAR!

ikan menyerupai manusia telah dijumpai seorang nelayan baru baru ini!
ada mata, hidung, dagu, mulut dan telinga.
tapi berbentuk ikan dan ada ekor!

agak agak cemanalah en bentuk ikan tersebut?

check it out!


blob fish




scary tak adik kakok sekalian?
*buat buat gigil*

okay saya mentipu sahaja tadi.
ini bukan ikan jadian.
ini memang ikan betul betul betul punya ikan.

nama beliau ialah BLOBFISH.

ya, ikan ni memang wujud.
ikan ni hidup di laut dalam di Australia dan Tasmania.
tapi terapung.

pandai pandai lah kau cerna sendiri laut dalam, tapi terapung tu.

tau sebab apa dia terapung?
kalau korang tengok badan dia pun lembik cam pondan sikit en?
haaa, sebab dia takda muscle (hurmmm memang cam pondan)
sebabkan dia takda muscle, so dia ringan lagi lagi ringan daripada air laut.
that's why they don't sink!


blobfish new zealand and tasmania


kelebihan ikan ni ialah, mereka tak boleh berenang!
maka, mereka hanya akan terapung dan static sahaja di permukaan air.
kalau ada ombak, bergeraklah mereka.
jika tiada ombak, static la mereka di situ sampai reput.

eh kenapa saya kata ianya suatu kelebihan?

haa haaaaaaaa.

hal ini kerana, mereka tidak perlukan energy yang banyak untuk mencari lauk pauk untuk mengisi perut.
mereka akan menyedut apa sahaja yang kebetulan lalu di hadapan mulut mereka!
lagi satu, mereka ni kurang air sacs.
so, bayangkan kalau mereka dapat menyelam ke dasar lautan, pommmmm meletoplah badan mereka menjadi kepingan kepingan debu tak berbau due to the greater pressure at the ocean floor.

maka, tolonglah adik kakok sekalian, tolong tolong tolong JANGAN BUANG SAMPAH ke dalam laut!
mahukah spesies yang jarang sekali dijumpai ini lansung tak boleh dijumpai terus?
ndak mahu bukan?
ayuhlah kita jangan buat benda yang jangan.


blobfish australia tasmania




blob-fish



australia tasmania blobfish


p/s: agak agak kalau aku bela ikan ni dalam rumah, tikus berani tak nak jejak rumah aku? hew hew

lagi satu p/s: aku tarik balik kata kata aku pasal pondan tu. tak baik tuduh sembarangan pada makhluk Allah yang memang tak mintak pun dijadikan begini kan? peace yawrrr (^_^)V

3 comments:

pha is said...

okay.. firstime baca pasal ikan nih.. hehehe

아피까 입니다~~ said...

tak payah nak bela ikan ni kat rumah eyk.. klu cik ct wan kembang tu masuk rumah.. let me handle... kekekekekek...~~ >.<'

Awan Nina said...

pha is: masa buat entry nih pun baru kenal suam suam kuku ngan ngan ikan ni...

fika: tukar nama jadi cik siti wan kecik-tapi-suka-menyusahkan-orang boleh? haha