Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.

Thursday, 6 December 2012

tetamu tetamu rumah

Assalamualaikum dan salam sejahtera adik kakok.

dah nak masuk 4 bulan dah rupanya aku kat bumi Sabah ni.
dalam sebulan lebih lagi habislah 1 sem!

bapok cepat.
baguslah.
hoho.

sepanjang keberadaan aku kat sini, nak ler jugak aku cerita perihal rumah aras 1 no 1 yang aku sedang duduki nih.
tak sangka pulok ramei nau tetamu yo.

antaranya adalah....


1) SAKA

so, what's wrong with the face huh?
cool beb, cool.

sungguh. tak. ku. sangka.
seriously, ni semua dugaan.
first time aku face dengan benda macam ni.

tiba tiba nangis. 10 saat kemudian gelak. 10 saat lagi marah. 10 saat lagi cakap philippines. kemudian cakap sarawak pulak.

13/10.
13/11.

*mata terpandang kalendar*

dem 13/12 lagi seminggu.
aku pun tak sure adakah 13 itu suatu kebetulan atau apa.
yang aku tau, aku patut lebih bersedia.

jap jap cop, bukan aku tau, roomate aku.
sejak kejadian kali pertama, senior akan bukak lampu masa tidur. mencik mencik -,-
dan kejadian macam ni sebenarnya ujian dari Allah supaya kita ni tak lalai dari mengingati DIA.
seriously bila aku cam gegel sikit, aku hanya meletakkan harapan aku hanya pada Allah.
eh tak gegel pun kena ada harapan pada Allah tau!


2) BELALANG PALESIT

lepas kejadian di atas, dalam dua tiga kali gak la aku nampak belalang pesen bukan cam belalang biasa dalam rumah.
bunyinya pulak nyaring dan lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
please believe me on that 'lama' part.
aku try google.
dalam tu ada la dia cerita ciri ciri belalang tu yg mempunyai badan agak tirus dan berbunyi nyaring.
nak tau lebih, google sendiri ye nak.
memang kalau aku jumpa belalang atau cengkerik dalam rumah, selamat tinggal lah!

tapi aku cam ragu ragu sikit la betul ke tidok selagi takda orang yang betul betul cakap betul.
(sila susun ayat anda sendiri)


3) ANAK ULAR TEDUNG

alkisahnya, masa tu tinggal sorang je housemate aku dalam rumah.
yang lain semua ada class.
tiba tiba dia nampak something yang panjang warna hitam sebelah katil dia.
tau dia ingat apa?

tali kasut!

nasib dia tak gi kutip belai belai la.
hamboih curlass ngko belai tali kasut. bhaha!

terus menjerit baq hang panggil pokcik yang kebetulan mesin rumput kat luar tu datang tolong.
waktu pokcik tu halau pakai penyapu, baru ular tu naikkan kepala dia.
dan, pakcik tu halau jelah.
tak bunuh pun :3

dan yang ni aku tak sure ada kaitan ke tak dengan ular jadian atau apa semua semua tu.
malas sudah aku nak fikir segala kemungkinan.

4) TIKUS

pagi.
masa bukak laci almari, terkezut hazab aku nampak tikus tengah syok landing baek punya atas baju aku.
lepas dia dah lari aku buat dunno jelah.
petang tu, rumet aku bukak pulak laci alamari aku satu lagi sebab dengar bunyi nyet nyet (argh pedulik la tikus bunyi cemana pong)

tikus yang sama buat show bagai tiada hari esok!

bila tikus tu lari, terus rumet aku pijak sampai mati.
LOL.

rupanya, dia dah berak menonong atas baju baju aku.
kesian i kena basuh baju 2 baldi -_________-

5) dan lain lain.



by the way, rumah i tak kotor okay.
every week kami take turn bersihkan rumah dan sental toilet.
(incase ada yang terdetik sebegitu di awal hikayat)

3 comments:

Alif Hilmi said...

Aku tak tau lak cerita pasal belalang tu. nanti ce share gambar dia

pha is said...

cobaan...

Awan Nina said...

alep: alah kau google jep belalang palesit keluar lah.

pha is: ini bukan cobaan, ini betul betul *imitate P.Ramlee*