Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.

Friday, 7 December 2012

Program Vaksinasi HPV untuk Wanita

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Apa itu HPV?

HPV ialah Human Papillomavirus yang merupakan penyebab utama kanser serviks yang disebarkan melalui hubungan seks.

wahai baby baby wanita 93' sekalian, sudah ambik suntikan HPV belum?
kalau belum, sila cepat cepat menyibukkan diri di mana mana 58 Klinik Nur Sejahtera LPPKN. enam klinik bergerak LPPKN seluruh negara jugak ada disedikan tau.

nanti bila dah masuk 1 Januari 2013, turn baby gegirl 94' lah pulak yo.
haaa korang hengat korang terlepas ke.... harapan!

yang lahir sebelum 93' tu, aku rasa memang terlepas dah pun.
takpa takpa, kasi can.
aku hengat lagi, batch korang dulu banyak gakk kena suntik suntik dah kan?
mwahahaahaha *gelak sopan*

eh penting tau suntikan HPV ni!
vaksinasi ni boleh mencegah kanser serviks akibat jangkitan HPV.
kat Malaysia ni, kanser ni adalah kanser ketiga paling kerap dihidapi wanita selepas kanser payu dara dan kanser kolorektum.

jangan memain haaa!

bak kata orang kampung aku,

An ounce of prevention is better than a pound of cure.

kalau nak tau kat mana ada Klinik Nur Sejahtera LPPKN kat tempat korang, boleh cek kat SINI.

tapi kena ingat, sebelum nak pergi disuntik, haruslah memenuhi kriteria kriteria terlebih dahulu.
yang aku paling pasti, kau wajib lah GEGURL. pondan tak boleh!

untuk keterangan lanjut, boleh rujuk risalah ni.


klik gambar untuk tumbesaran

klik gambar untuk tumbesaran

ataupun kalau dah rakus sangat, boleh terjah terus ke ke LAMAN WEB RASMI LPPKN.

dan yang paling paling paling penting, vaksinasi adalah PERCUMA!
bolehlah korang simpan duit korang tu untuk beli lipstick kat awek mak ^^

2 comments:

Nurmujahidah Ismail said...

muja dah suntik. 3 kali selang 3 bulan. boleh tahan la sakit.. masa form 3 kalau tak silap,, sekarang dah 20 tahun,, hehe

Awan Nina said...

eh rasanya program ni under Dasar Bajet 2012, mcm mana boleh dah amik 5 tahun lepas? dah wujud eh masa tu? mesti berbayar kan?