Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.

Thursday, 7 June 2012

erti PENGALAMAN di mata Lina

kata Goenawan Mohamad ,

Kita tak jadi bijaksana, bersih hati dan bahagia karena membaca buku petunjuk yang judulnya bermula dengan "How to"...Kita harus terjun kadang hanyut, kadang berenang dalam pengalaman. Kita harus berada dalam perbuatan, dalam merenung dan merasakan dalam laku. Ujian dan hasil ditentukan di sana .

bagi aku lah kan , PENGALAMAN di sebalik kaca mata aku adalah segala tok nenek moyang cucu cicit ciut benda yang aku pernah buat di masa lalu .
satu benda pun tak terkecuali !
SEMUA !

tak kiralah,

masa aku tengah senang,


ataupun masa aku tengah susah ,


aku sangatlah menghargai setiap situasi yang mana wujudnya aku di situ .
kadang kadang , aku pilih situasi susah lagi best .
maksudnya , aku pilih susah berbanding senang .

ntah .

aku rasa pengalaman pahit lagi best dikenang berbanding pengalaman manis .

masa aku susah ,
aku akan teringat segala kesalahan yang pernah aku buat .
aku akan jadi lagi banyak berfikir .
dan benda tu lah yang buat aku jadi matang .

entry nih cam seghius jepp .
jom gelak sikit bagi meredakan ketegangan keadaan .
KAHKAHKAH !

okay cukup , kita sambung balik .

kesenangan tu kadang kadang boleh mencetuskan istidraj .

ISTIDRAJ : pemberian nikmat Allah kepada manusia yang mana pemberian itu tidak diredhaiNya .

Rasullulah s. a. w. bersabda :”Apabila kamu melihat bahawa Allah Taala memberikan nikmat kepada hambanya yang selalu membuat maksiat(durhaka),ketahuilah bahawa orang itu telah diistidrajkan oleh Allah SWT.”(Diriwayatkan oleh At-Tabrani, Ahmad dan Al-Baihaqi)

nikmat boleh melalaikan kalau tak reti dinilai siapa pemberinya .
aku tak reti nak cakap banyak banyak , tapi macam tu lah .
nak lebih sila bertanyakan pada yang pakar .

*garu garu kepala yang gatal*
jangan tanya kenapa aku garu . kan aku dah kata kepala aku gatal .

aku pun harap jugak .
yang aku nih bukan cakap saja .
doakan aku istiqamah dalam apa yang aku buat ye kawan kawan :)

p/s : aku tersentuh dengan satu mesej nih ,
eh jgn duk oyak g2...tpu sapa xmeraso nah...sdih raso..pdhal rmai2 ank hmeroom awk cg plg bg tumpuan...

:'(

8 comments:

pha is said...

pengalaman yang mematangkan kita...

Ckin Kembaq said...

syukurlah.. ^_^

P#eoniX said...

dari pengalaman mengajar kite erti kehidupan....jangan salahkan buku kalau x der ajar erti pengalaman...pengalaman kire cam praktikal dan buku macam teori....x sume orang faham...hade yang kate buku yang banyak mengajar...bagik haku pengalaman lagik penting sebab dari pengalaman kite susah,kecewa,hampa,terkilan,sedih,gembira macam-macam lagilah,untuk kite berani melangkah walau setapak kehadapan....hehehhe...itu pendapat haku lah...sis lak camner??sory terpanjang lah plak...salam kenal...

Zakaria's daughter said...

creativeeeee tang gambauuuu tuhhhhhh :D
hehe

Awan Nina said...

semestinya lah !
bila kita dah lalui benda tu mesti kita reti nak handle the same situation for the second time and so on ;)

Awan Nina said...

syukur ;)

Awan Nina said...

hehe tu gambar masa form five dulu >_<

Awan Nina said...

betul . pengalaman lagi banyak mengajar dari baca buku . tapi kekadang kita perlukan buku untuk guide certain situation . kan ?
hehe salam kenal ^_^