Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.

Friday, 4 January 2013

Jom Tak Merokok?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

ada lah satu malam tu,
bosan punya pasal, sajalah aku try test buat survey.

ramai jugak la yang macam heran.
apekehey minah ni takda pelangi malam malam tiba tiba nak tanya pasal LELAKI MEROKOK ni en?
masing masing takmau kalah duk tanya sebab apa aku tanya macam tu.
crush aku merokok la, assignment laa ...
padahal saja saja ja.

lawak tahu?
mari kita tengok apa pendapat rakan rakan fb aku mengenai hal ini.



rokok
 ni lecturemate. tapi tak pernah pong sembang depan depan. sembang kat alam maya ja.
sila abaikan nama Pian di situ.
aku tanya, sempat lagi perli aku balik ciss -.-




rokok
ni pulak classmate.
**** nama comel. 
****** nama hawt.
so dia macam nak kata kalau perempuan yang merokok, senang sikit la nak stop?
gitu?
ntah. HAHA.



rokok
ni pun classmate. yeah the truth lies in a simple answer.
saja tak sensored kan nama beliau sebab beliau sendiri blogger.
boleh cari beliau kat PENHIJAUPENPINK.BLOGSPOT.COM
ingat lagi dulu masa aku baru kenal blog moyang hajar ni.
kemain lah aku type pen biru pen merah pen purple pen kuning pen hitam sebab tak ingat url blog dia pen apa. HAHA!



rokok
pada aku, haram tetap haram.
mengapa perlu dipertikaikan teruk tak teruk atau menilainya sebagai hentaman.
kan?



rokok
ni bestfriend aku kat UMS ni.
hamboii kau jujur betul siap mention bf dia haha.



ni namanya soalan dijawab dengan soalan.
aduh aduh, kata kachak?



nampak tak kawan - kawan?
merokok tak macho hokay!




berbelit otak aku nak cerna apa dia cakap.
rupanya typo...
haha!


tadi tak cool, tak macho... sekarang tak hensem.
hah dah reti menilai?


oh sebelum tu nak cakap,
aku bertanya pada pelbagai jenis peringkat.
baik perempuan, baik lelaki, baik yang tak merokok, dan baik yang memang merokok.
mari kita ikuti apa kata orang yang merokok sendiri.
JENG JENG JENG....



pendapat seorang perokok

banyak lagi ni dia merepek hape hentah.
aku kerat la separuh buat evidence. heh.
doakan lah mereka mereka ini mendapat hidayah.

SO,
dah nama pun pendapat kan?
maka kesahihan cerita belum tentu pada kadar 100%.
mari kita tinjau pula dari perspektif Islam sendiri.

Para Ulama' juga pada awalnya mempunyai pandangan yang berbeza tentang hukum rokok. 
Ini kerana rokok mula wujud pada zaman ini dan tiada nas-nas khusus dalam al-quran yg menyatakan rokok itu haram. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa contoh ayat-ayat dalam al-Quran yg memberikan petunjuk secara menyeluruh dan menggunakan kebijaksanaan kita serta memohon petunjuk dari Allah tentang mana yang betul dan sebaliknya. Para cerdik pandai Islam telah menggunakan kebijaksanaan dan pertimbangan mereka utk membentuk satu fatwa baru mengenai hukum merokok. 

Bersesuaian dgn firman ALLAH yang bermaksud:

“(yaitu) orang-orang yang mengikut rasul, nabi yang ummi yang (namanya) mereka dapati tertulis di dalam Taurat dan Injil yang ada di sisi mereka, yang menyuruh mereka mengerjakan yang ma'ruf dan melarang mereka dari mengerjakan yang mungkar dan menghalalkan bagi mereka segala yang baik dan mengharamkan bagi mereka segala yang jelek dan membuang dari mereka beban-beban dan belenggu-belenggu yang ada pada mereka. Maka orang-orang yang beriman kepadanya. memuliakannya, menolongnya dan mengikuti cahaya yang terang yang diturunkan kepadanya (Al Quran), mereka Itulah orang-orang yang beruntung” ( Q.S Al-A’raff : 157)

untuk fatwa tentang hukum rokok boleh dirujuk di SINI.
untuk ayat –ayat dalam al-qur’an yang menunjukan bahwa rokok itu dilarang boleh dirujuk di SINI.


p/s: aku mengutarakan LELAKI merokok dalam soalan dan bukan PEREMPUAN sebab kebanyakan perokok datangnya dari golongan berhalkum (termasuk pondan). tetapi hukum tetap sama pada kedua duanya dan jantina yang disebut hanyalah sebagai isu. get it? dah jangan tanya dah.
.

12 comments:

Zarif Ismail said...

Pergh.. terbaik la entri ni XD
Ko tanya soalan tu kat twitter ke pesbuk?

nik ros said...

rajinnyer bertanya soalan. ramai lak tu yg respon..hehe

Alif Hilmi said...

Sedihnya aku sebab kau tak tanya aku pun :'(

Awan Nina said...

Zarif dan Alep (aku tau ni org yg sama) : kat chatbox fb je.. ala aku tanya yang mana tengah online masa tu je. kalau kau on, kau org first aku tanya. takpa nanti aku buat survey lain, kau tak on siap kauu!

Nik ros: dah kawan2 kan, dia jawab punya.. nak kena lempang taknak jawab? HEHE >.<

hajar saufi said...

cool. itu ghupa nya survey survey punya pasal

Awan Nina said...

hajar : kalau kau tau mesti kau jawab ikut skema exam en? :P

hajar saufi said...

ha'ah weh! mesti aku jawab mcm org intelligence. LOL.. ahahahahhahahahahahahahahah

Awan Nina said...

hajar: takpa2. gambar blogger kau ni dah nampak macam org intelligence dah pun aha.

pha is said...

maka, moh ler tinggalkan rokok.. hehehe

Awan Nina said...

itulah dulu hisap jugak. sekarang dah tinggal pun. haha

Alif Hilmi said...

apa? dulu ko hisap rokok eh Lina? Hahaha XD

Awan Nina said...

alep: shhh jangan ckp kat org lain.. senyap2 sudah arrr HAHA