Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.

Saturday, 12 May 2012

Kau hado main cenggini ?

Assalamualaikum dan salam sejahtera .

aku taktau nak cakap macam mana . sebab aku excited gilagentang nihh . aku boleh jamin entry ni akan jadi antara entry yang aku paling suka . awww <3
tengah type entry ni pun aku boleh gelak berdekah dekah ingat masa dulu dulu . rindu .

sebelum aku cerita panjang ni, aku nak mintak maaf bebanyak kepada rakan rakan yang bakal mencemburui ( baca betul betul ) dengan zaman kanak kanak aku nihh . especially to diyana , please jangan baca entry nihh . sila tutup balik . kangg nanti anda jeles haha .

childhood

hayyaaa . manyak betul maa . dulu masa kecik konon nak cepat jadik orang besaq . nak kerja , nak pegang duit sendiri . ni bila dah boleh la kata besar kan, nak jaa balik zaman muda muda dulu .
mengada- ngada .
boleh tak aku nak balik zaman kanak kanak tapi takmau amik upsr , pmr, ngan spm . tulah gunanya upsr pmr nak dimansuhkan . untuk golongan macam aku ni lahh . haha !

jom layan game apa yang aku slalu dok main dulu masa zaman tecik tecik (ayoo mengada sehh sebut camni)
 

1) cop tiang
cop tiang permainan masa kecil

tergelak aku kalau ingat balik . ni slalu main kat sekolah . masa rehat cepat cepat makan kat kantin  pastu gi cari tiang yang free nak main benda ni . selalunya main 5 orang . sorang jadi tukang rampas tiang , empat lagi tu kira 1 2 3 pastu lari tukar tiang ngan member sebelah . aku paling tension kalau kena duk tengah tengah tu jadi si tukang rampas tiang . haha


2) gasing
gasing permainan tradisional

dulu aku tak kira dia tu laki ka , pompuan ka , aku main bedal ja join apa depa main . kena pulak adik aku dua dua laki . aku pun joinlah dua kaki . 


3) ding dang dan tora
tora mainan masa kecil

kena tunggu keluar kampung baru boleh beli sebab benda ni tak dapat dalam kampung aku . rasanya tak jual pon dalam kampung . ehh yaka , tak ingat . Liya, please correct me kalau ada mistakes . dulu kan ngan hang lah aku main semua ni . haha


4) jentik tudung tin
jentik tudung tin mainan masa kecil

kalau tetibaa mood nak main jentik jentik tudung tin ni datang , mula lah pi cari tudung tudung tin kat kedai . takpun g pinjam ngan member . mesti depa ada punyaa simpan . selagi jari tak sakit , selagi tu aku tak berhenti main ni . nak main kena ada skill . kena tau taktik . aceewahh aku cakap macam dah pro . padahal aku main jentik jentik ja . kalau kena tu , memang happy lah .


5) tepuk kad
tepuk kad sampai merah tangan

main tepuk tepuk kad sampai merah tangan tangan . kadang sampai takdak kad sangat , kad yang one happy family at home tu pun aku bedal . takpun kad yang Mr Bun Mr Bone tuu .


6) tiup belon berwarna
tiup belon berwarna permainan masa kecil

masa tunggu abah aku datang amik lepas sekolah , aku mesti singgah kat kedai luar pagar sekolah nak beli benda ni . takpun beli kat kedai runcit dalam kampung aku . bengang aku kalau dapat yang keras sikit . tiup sampai merah muka muka baru nak jadi belon . pastu kalau simpan lama lama , tak boleh pakai dah sebab keras . 


7) tuju kasut
tuju kasut permainan masa kecil

selalunya main tuju kasut ni kat court sepak takraw sebab kat situ ada bola takraw yang orang tua tua tinggal lepas main petang petang . 


8) tak ingat nama apa
permainan masa kanak kanak

haa tengok budak pompuan tu sampai kena guna kaki haha . apa eh nama dia ? lubang tikus ka ehh ? yang tukang bagi tangan tu mesti lenguh duk tunggu orang lompat . kena pulak yang si nak lompat tu teragak agak nak lompat . pastu amik masa lama sebab takut kaki dia terkena tangan . hampa tau tak lenguh !! kadang sampai bergaduh sebab yang bagi tangan tu kata kaki kawan tu terkena tangan  dia . yang si lompat tu pulak kata 'eh tak rasa pun kena kaki' . isk rindu haihhh .


9) tikam pemadam
tikam pemadam

zaman aku tu , pemadam ni dua kupang jaa . kalau cikgu tak masuk atau pun lambat masuk sikit , mula lah keluarkan pemadam main tikam tikam ngan member sebelah . kalau hilang , pi beli kat koperasi sekolah . 


10) game
game masa kecil

aku panggil game ja benda ni . ka orang panggil apa hah ? kalu aku nak pinjam ngan adik aku , aku akan kata 'mai sat game . nak main' . isk, aku ni betui ke hah . aku rasa memang aku panggil benda ni game *tudia bahasa keling dah keluar*
aku paling suka main yang susun susun bata yang ada bentuk Z , bentuk T , pastu ada petak segi empat sama tu . kalau satu baris dah penuh , dia pun hilang sendiri . lagi satu main yang macam kereta tu . ada dua lorong . kalau sebelah kanan ada kereta , kena elak pi sebelah kiri . kalau kena , mampos . dia kasi chance hidup tiga kali . hampa ni paham tak paham apa yang aku cuba cakap ni haa ? -..-


11) kereta mainan
kereta mainan

tak kisah la kereta yang kalau tarik ke belakang , pastu kalau lepas shiuuumpp dia memecut ke depan , ataupun kereta control . aku takdalah beli kereta control . time adik aku takdak kat rumah , aku rembat ah dia punya main senyap senyap . haha


12) tikam tikam mainan
tikam tikam mainan

selalunya harga lima kupang . macam macam jenis mainan lah yang ada dalam bola tu . paling benci bila tikam , dapat mainan aku tak suka . pastu marah . pastu main pulas pulas butang merah tu . haha


13)  lukis beruang
anak beruang zaman kanak kanak

kah kah kah . tergelak aku lukis benda ni sambil nyanyi tadi . hampa pernah main tak kat sekolah dulu ? sapa yang tak pernah main benda ni  , meh aku ajar cara nyanyi ,

hujan rintik rintik
air bergelora
emak kasi duit
adik pergi sekolah
tiga campur tiga
adik jawab enam
cikgu kasi rait ( betul )
adik pun pulang !


acano ? best tak zaman tecik *again aku ?
sebenarnya banyak lagi . tapi malas nak google gambaq . contohnya :
  • galah panjang . aku panggil tai
  • lompat getah
  • ketingting . aku panggil ting ting
  • randers . ehh betul ka aku eja ?
  • carrom
  • congkak
  • batu seremban
  • pukul berapa datuk harimau
  • nenek kebayan
  • sorok sorok
  • jet kertas
  • baru seremban
  • barbie doll >.<
  • masak masak ( pakai api betul , periuk betul , udang betul ) 
  • wau ( ikut musim )
  • blade ( blade ke haa orang panggil ? aku tak ingat . alaa yg macam gasing tuu )
  • mandi laut tiap tiap minggu ( almaklumlah rumah depan laut kan ) . sebenarnya tipu jaa tiap2 minggu
  • terbalikkan batu cari anak ketam
  • DAN BANYAK LAGII !!  nanti orang muak plak aku list panjang panjang *walaupun dah terpanjang

kamu yang tengah baca tu haa , main apa masa kecik dolu dolu ?

sampai sini lah dulu yopp . esok lusa aku cerita plak makanan yang aku suka bedal masa kecik kecik dolu. 
bye !
 
p/s : sapa perasan kat list tu , point no 20 aku tipu?  >.<'

31 comments:

O CIKTEDDY said...

perghhhhhh rindu bangat! yang cop tiang tu paling rindu..rindu! rindu sangat!miahaha

Awan Nina said...

tu la pasal, rindu gilakentangg.
budak zaman sekarang main lagi ke eh ?

Bidadari Besi said...

Jentik tudung tin tu kitaorang panggil main CEPER
Tuju Kasut tu main BALING KASUT.
Yang penting, majoriti game yang Nina cakap ni, Syaa pernah main mase kecik-2 dulu :D

Bidadari Besi said...

Render tu rondes ehh? Yang main dia macam softball?

Awan Nina said...

CEPER ? ooo...
a'ah . yang sorang baling bola, sorang pukul bola . pastu geng lawan kena tangkap bola tu pakai tangan . kalau dapat tangkap pakai satu tangan memang kembang gilaa haha

CikMai said...

perhhhh mmg mengimbau masa lalu la....

Awan Nina said...

sengih je kan ingat masa dulu XDDD

SHAFIQ HASHIM said...

Memang Legend., Smua Di Atas Sy Pernah Main..hehe..Budak2 Sekarang Ntah Tahu Main Benda2 Mcm Tu Skrg..

pha is said...

semua tu penah main, termasuk yg list banyak2 tuh. galah panjang tu kat tempat aku panggil "TOI". randers tu kami panggoil "ROUNDERS". barbie doll je tak main.. blade tu, "beyblade" er? umah aku tepi ban (tali air untuk sawah padi). so, selalu mandi ban. jrang mandi laut.. hehehe

Awan Nina said...

budak sekarang duk rumah main video game je keje . papapun , zaman kita terbaikk !!!

Awan Nina said...

a'ah . kadang kami panggil TOI jugak .
haha nak main barbie doll senyap2 pun boleh macam aku main keta control senyap2 haha.
haaa beyblade !! ingat dah . betui betui

pha is said...

hahaha.. serius barbie doll tu tak penah main.. tapi, takat main masak-masak, cikgu-cikgu, dan kahwin-kahwin tu, pernah la... heheheh...
main kereta kontro or kereta "dash". yg dalam gambar tu rasanya kereta "dash".. tak boleh kontrol, cuma pakai bateri 2 bijik. tapi, kira dahsyat jugak la kalau budak pompuan main menatang tuh.. hahaha..

Awan Nina said...

kalau main kawin kawin selalunya kena jadi anak jaa. sedih tak pernah dapat jadi bini T.T haha
ha tu bukan keta control . kalau keta control ada macam wayar besi lembut (signal) kat belakang enn ??
tudia, ni kutuk ka apa? haha besa arr. adik dua dua laki . join depa main ngan member2 laki depa haha

pha is said...

hahaha.. x kutuk aih.. just admire.. hahaha

Awan Nina said...

hahahaha
biasa arr , budak2 dulu bukan tau papa pun

babycomel said...

dulu kecik2 ada pengalaman main lontar peluru (pakai batu bata pulak tu), yg paling best lontar-lontar then mendarat atas kepala (betul2 kat tengah kepala tau).. apa lagi, dpt la gold medal sbb nye doktor kt klinik tu balut luka pakai kapas warna gold.. kesian tau (tp tu la kenangan)

Awan Nina said...

fuyoo lempar kena kepala sendiri ? siap dpt gold medal lagi tuu..
yes, tak kisah benda tu manis ke masam ke, kenangan tetap kenangan. boleh buat kita sengih je kalau ingat balik .

insidious said...

weyh lina...
aq main pe kau cakp tu!!!
except barbie doll..haha
lagi..jentik tudung tin panggil ceper
tuju kasut panggil baling selipar
galah panjang panggil belon acah
aaa..yg laut tu x...
kecik2 duk jb..mana datang laut tgh2 bndr..haha
tapi aq advance skit..kcik2 dh slalu g mndi kt kolam yg lawa skit
sbab rumah dekat ngn tempat rekreasi..kau hado?..hahaha..peace

Mieya Atiera said...

Wahhh, semuanya Mieya pernah main waktu kecik2 dulu.

Awan Nina said...

eii kolot arr tak main barbie doll haha joke joke
belon acah ? celah mana nye acah belon ? yg acahnya org kan.. haha
apa barang mandi kolam lawa lawa . budak kampung main laut jee hahahaha
peace (^_^)V

Awan Nina said...

haa sep sep ! budak sekarang ni jee tak berapa nak main sangat camnihh

insidious said...

hahah,,
barbie doll mmbazir jekkk...kah3
mungkin sejarah mainan tu main ngan belon awal2 dlu..
hahah..budak bandar..biase la kn..
drjh 3 baru jdik bdk kmpng..terlewat skittttt...

Awan Nina said...

membazir masa dahulu untuk kenangan masa hadapan . amacam, gempak tak ayat aku ? haha
aku budak kampung sejak azali . i'm proud to be kampungian . hohohoho

keli menari said...

itu semua mainan kite..budak2 sekarang mainan IT aje,,rindu nak main !

Awan Nina said...

jomm main yg cop tiang tuu. tapi kena main senyap2 ahh . nanti budak2 cakap buang tebiat lakk hahaha

mnusia ohsem said...

OMG!! #6!! my fav sampai skrg!! percaya x??bhahaha
#8 >> lubang tikus? bukan kahhh???

Awan Nina said...

aku percaya 100 percent !!
aku tak ingat lah nama game tu apaa . memang nama dia lubang tikus ehh ?

iEdA said...

rindu nk men suma benda2 neh...kalo skrg neh da owg nk men, ida nk join gk...hehe ^_^

Awan Nina said...

haa tau takpaa jum jum main heee

Miss A said...

omggg, almost 80% games yang tersenarai kat atas, kita pernah main kot! sumpah lawak bila fikir balik. lol

Awan Nina said...

miss A mesti tergolong dalam kalangan babies 80/90 an kan? hee :D a'ah lawak kan? :)