Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.

Wednesday, 23 May 2012

Martabatkan bahasa melayu

'cayUNk nUMpark shANtek caNGat canGAt malARm nEYh'


'eK eY Eh b ? b poWn enCEm canGAt . gEwaM cAyuNk engOk'


'ne dE enCem . kitEW pAkai bEce BecE jew taWdi . cEb bEk cAyunK stILL nGaku titew ni pAkwe dieW'


'eH mEshTi lAr nGaKu  . tiTeW kAn dA jaWnji nAk idOP cAme CamE campAi biLew biLew . hEw hEw'




-___________________________________-


LULS .
konon manja lettew .
nak kena lempang ?
muncung mulut mulut nak menyebutnya .


aduh .
rosak bahasa .
mat saleh pun kalau baca menangis dia sebab dia lagi terer cakap melayu .
tak caya ? tengok sini .


bukan tak bagi nak bershort form .
sangat nak jadi 'sgt' .
macam nak jadi 'mcm' .
tapi dah kalau kita jadi 'titew' , geram jadi 'gewam' , tu apa kejadahnya lah hoii .


kalau bukan kita, sapa lagi nak martabatkan bahasa kita sendiri ?


lagi satu .
tak letih ke nak tukar kejap huruf kecik , kejap huruf besar .
kat keyboard laptop pun dah payah , apatah lagi dalam phone .
kau memang rajin eh nak bercaps lock on off ?


okay lah okay lah .
aku mengaku , aku pun buat jugak .
tapi satu dua huruf je .
tu pun jarang .
tu pun ngan member perempuan je .


KaW TaRk cAYe eyH aKuw cAkAp ?

23 comments:

iEdA said...

hahaha...betol 2...agk x suka + myampah ngn org yg suka ckp cmneh...bkn lg sedap tp lg teruk jer rasanya...hurmmm

Awan Nina said...

tau takpe .
dia rasa dia comel kot cakap camtu . haha

pha is said...

tak tau apa motif diorang. kalau nk bershortform, aku rasa lagi panjang ader la pkataan tu...
tite turk shukew... mencik, mencik... hehehe..

iera_yieratsu said...

betul2 Bahasa Melayu kan melambangkan Jiwa Bangsa...

fasy said...

baek cikgu! :D

mrs mell said...

aduihhh.... ahkak pun nyampah dik... ta shukew3x... ahak!

Awan Nina said...

konon nak nampak manja kot .
nyampohs akuhs .
hang ni cam ada pengalaman ja . hewhew

Awan Nina said...

bagus anak murid nihh .
blaja rajin rajin ye nak .
crush crush tu taun depan :D

Awan Nina said...

jiwa , hati , limpa , perut semua lah :D

Awan Nina said...

kitew pown tark shukew jugak kak hohoho !

CikMai said...

baca bahasa diorang lagi stress dari nak menyebut istilah2 microb yg tergeliat lidah tu.muahaha

Awan Nina said...

haha sampai stress . agak la .
naseb la sapa2 nak terasa kan . haha

Hanim Irsyad said...

berbelit lidah da haa bace. haha.
kdg-2 letih nak baca msg macam ni.

Awan Nina said...

terjuih mulut nak baca haha .
:3

pha is said...

ha ah.. pengalaman baca. bukan pengalaman buat. hehehe

aRa ❤ aFiq™ said...

kdang2 rasa lawak pun ada bila bace org tulis mcm tu.. haha

BP Boy said...

sumpah nak muntah bace mesej2 gedik tu!!
fasha sandha pon kalah.. ooopss

O CIKTEDDY said...

hahaha..rase nak lempang jek org mcm tu kan?

Awan Nina said...

tak pasal pasal boleh jadi bahan lawak kan haha

Awan Nina said...

aishh fasya sandha cakap camnih ke ?
haha

Awan Nina said...

tak baik lempang anak orang .
cubit sikit sikit boleh kot . haha XD

syer said...

clah baca sure terasa XD
hahhaaa~

dyerg typo kot tuuu~
tp xde la setypo koa yg melampau :)

Awan Nina said...

agak ar . mesti dia terasa . haha

atleast typo aku typo involuntary .
diorang tu mmg volunteer xdd